Yrken som har en ljus framtid

Som ung kan det vara svårt att bestämma sig för vilket yrke man är beredd att viga sitt liv åt. Ytterst få har planen klar för sig den dagen de går ut gymnasiet och velar således inför valet gällande en utbildning på en högskola. Man ska här kanske främst lyssna till vad man verkligen känner och även till vad man verkligen klarar av att göra. Alla är olika och passar olika bra för olika typer av saker – detta är naturligt och går att förklaras rent yrkesmässigt med att alla personer verkligen inte är akademiker utan är mer lagda åt det praktiska hållet. Oavsett vilken fallenhet man har så finns det alternativ och om vi säger att en person är mer praktiskt lagd så finns det här några yrken där behovet är större än andra.

Det här tar oss vidare till nästa punkt; nämligen att välja yrken där det finns möjlighet att göra en karriär som sträcker sig över en lång tid. Det man främst ska kolla efter här gäller prognoser som sträcker sig över en längre tid samt hur det ser ut gällande åldern på dem som för närvarande utöver yrket i fråga. Det vi menar med detta är att man ser över hur många som börjar närma sig pensionsåldern och här kan man nämna det berömda påståendet om ett köttberg av 40-talister som nämndes av regeringen Persson för några år sedan – att det helt enkelt då fanns ett stort antal människor som närmade sig pensionsåldern och att detta skulle innebära problem då återväxten var för dålig.

Vilka yrken kan man då räkna med att nå sysselsättning inom då det handlar om praktiska jobb inom hantverksbranschen? Jo, här kan vi räkna upp några stycken som ser ut att behöva fler yrkesmän.

• Snickare; det kommer alltid att behövas snickare och många sådana. Det finns redan nu ett ganska stort behov av denna yrkesgrupp och redan nu ser man tendenser på att det där berömda köttberget finns. Utbildar man sig till snickare så finns det verkligen goda möjligheter till att göra en bra karriär.

• Takläggare; detta yrke är aningen bortglömt och där finns det verkligen goda chanser att jobba. Takläggare är också oerhört viktiga och behövs överallt. Där det finns tak behövs det också en takläggare – och det är egentligen det enda man behöver veta. Kortfattat; en takläggare är absolut nödvändigt oavsett i vilken stad man befinner sig i. Dock; se till att du inte är höjdrädd – att vara takläggare innebär ju oundvikligt en hel del höga höjder och passar således inte alla.

• Rörmokare; eller som det numera heter VVS-tekniker. Här kan vi verkligen prata om en stor efterfrågan och detta i kombination med att många vittnar om att det är ett spännande yrke borde tilltala många yngre personer. Glöm det där med dåliga knän och sliten rygg också – numera använder man sig av skonsamma verktyg som gör att dessa skador – förknippade med yrket – inte alls är lika vanliga.

• Plåtslagare; liksom takläggare ett bortglömt yrke där behovet redan nu är stort. En plåtslagare kommer alltid att behövas och även detta yrke är ytterst spännande sett till att man under vinterhalvåret helt brukar byta karriär och jobba med snöröjning. Dock- liksom takläggare så brukar det handla om höga höjder och plåtslagaryrket kan vara tufft för vissa människor av den anledningen.

Detta är alltså ett mindre axplock av praktiska yrken där det kommer att behövas mer arbetskraft. Huvudsaken här är att man verkligen känner efter och låter sitt inre vara ledstjärna i valet av yrke. Det gäller att inte hoppa på något som man känner att det är fel; gör valet efter eget huvud och inte efter vad dina kompisar tycker.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *