Vad är en ASP batong?

Med ASP batong menar man tillverkaren av de batonger som är standard inom den svenska poliskåren, militären, kriminalvården samt av vissa väktare och ordningsvakter. ASP batong är alltså den batong som man ser hänga vid sidan på exempelvis en patrollerande polis och är något som man inte bör se hos en privatsperson. För att få använda en ASP batong så krävs det nämligen att man har en speciell utbildning och en licens som visar att man har rätt till att bära denna i sin yrkesroll. Ser man en privatperson bära en ASP batong så räknas detta som ett brott mot knivlagen och behandlas på samma sätt som om denne person skulle gå omkring med en större kniv. Effekterna är nämligen lika och en ASP batong kan åsamka lika stor – om inte större! – skada än vad en kniv kan göra. Här är det alltså av yttersta vikt att återförsäljare av en ASP batong är noggranna och inte lämnar ut dessa till vem som helst – något som de också, tack och lov, är.

För att exempelvis köpa en ASP batong online så krävs det nämligen att man kan styrka detta köp genom att lämna in ett intyg från sin arbetsgivare samt från polismyndigheten för att detta ska kunna ske. Du som vanlig, civil person kan alltså inte beställa en ASP batong från nätet utan intyg – då begår nämligen både du och återförsäljaren em kriminell handling som kan leda till böter och – i värtsa fall – fängelse. Man ska alltså inte tro att en ASP batong är någon sorts leksak som man kan springa omkring och slå sina kompisar med för skoj skull och för att illustrera detta så tänkte vi här ge ett exempel på hur stor skadan kan bli efter att ha blivit träffad av ett relativt löst slag med en ASP batong.

Hur polisen använder sin ASP batong

Vi tar här en fotbollsmatch – ett derby mellan Djurgården och AIK – där det redan innan match syns tecken på oroligheter och där det efteråt spårar ur fullständigt. Supportrar till det förlorande laget – i det här fallet AIK – vill nämligen skipa någon sorts egen rättvisa och går till full attack mot de segerrusiga Djurgårdssupportrarna på andra sidan. En attack som polisen till varje pris måste förhindra då risken för civil skada är alltför stor. Polisen bildar här en slags bro mellan de supportrar som brakar samman och för att ytterligare skingra dessa kombatanter så använder man sin ATP batoong och slår de första som stormar fram.

En polis siktar här främst mot mjukdelar och slagen i fråga är inte av rallarsvingskaraktär utan handlar mer om vanliga, lugna slag. Effekten av ett slag med en ASP batong syns här direkt då några AIK-supportrar direkt faller till backen i svåra smärtor och attacken stannar av helt.

Polisen har – tack vare att man använt en ASP batong – förhindrat att civila skadas och de AIK-supportrar som träffats klarar sig undan med väldiga blåmärken och muskelskador att addera till den svidande 3-0 förlusten som skedde på fotbollsplanen någon timme innan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *