Skydda dig mot strömavbrott

Vid strömavbrott

Vid ett strömavbrott är dina värmepumpar oftast helt värdelösa, den måste ha el för att kunna omvandla och utnyttja värmen. Bor man där det mycket sällan blir elavbrott, så kommer man inte drabbas ofta av att värmepumpen inte fungerar. Det kan alltid vara bra att ha en nödlösning om detta i alla fall skulle hända.  Värmepumpar ger varmluft och varmvatten till hushållet och det man istället skulle kunna använda sig av i ett strömavbrott är en öppen spis eller kakelugn för att få värme i bostaden.

För att hålla huset varmt vid ett strömavbrott

Strömavbrott uppstår oftast på vintern när det är kallt, det kan bero på att någon el central har frusit eller att snö eller träd har förstört en elledning.

Om du blir utsatt för ett långvarigt strömavbrott är din värmepump oftast helt oduglig, Har du ett bra isolerat hus kommer värmen att stanna kvar längre. Det beror också på hur kallt det är ute hur snabbt ett hus kyls ner. Har man en öppenspis eller liknande kan man elda i den för att hålla värmen inomhus. Har du ett mindre hus kommer det att bli kallt mycket snabbare på samma sätt som det också blir varmt fortare en ett stort.

Man kan även skaffa sig ett litet eldrivet elverk som man kan koppla in i huset så att man får möjlighet att kunna laga mat och andra nödvändiga saker. Har man ett tillräckligt starkt elverk kan man kanske även koppla den till värmepumpen under en tid, så att man har möjlighet att värma upp huset. Elverk går på bensin eller diesel så ingen el behövs till dem, men det är bra om man har en dunk hemma om ett elavbrott skulle uppstå.

Bra saker att ha hemma

Andra saker man bör ha hemma är ljus och tändstickor så att du har möjlighet att se något hemma, har man en batteridriven lampa fungerar det också bra. Har du möjlighet att fylla upp vatten bör du göra det så att du har ett lager att ta från vid matlagning och tvätt. Att man har lite ved hemma är också viktigt så man har möjlighet att tända en brasa om man har en öppen spis hemma. Om det är mycket kallt ute kan du även ställa ut kyl och frysvaror så de klarar sig medan kylen och frysen är ur funktion.

Att tänka på

Då mobiltelefoner och vanliga telefoner brukar fungera så kan man fortfarande använda dem så länge de har batteri kvar. Du bör ringa in till ditt elbolag för att se hur länge elavbrottet kommer att pågå. Du kan behöva stänga av vattnet och tömma vattenpumpen om det blir kallt inne, ytliga rör bör täckas så att rören inte fryser sönder. Det är bra att stänga av mycket av de elgrejer som man har (lampor, datorer, tv aparater m.m.) För när strömmen kommer tillbaka finns det annars risk att elcentralen blir överhettad då allt startar på samma gång, det händer ofta att elen försvinner igen då bara för att den inte orkar ge alla hushåll ström på samma gång. Värmepumpen bör dock vara på så att den går igång direkt när strömmen kommer tillbaka, så att man får tillgång till varmvatten och värme så att rör inomhus inte riskerar att frysa sönder.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *