Klassiska yrken som alltid kommer att behövas

Det finns några yrken som alltid kommer att behövas och som yngre människor, villrådiga inför framtidens yrkesval, därför kan överväga då det garanterat kommer att finnas en stor efterfrågan just inom dessa branscher. Vi utelämnar här yrken som kräver mycket studier och som därmed inte är lämpade för alla; de som tycker om – och har lätt för – skolan kommer ändå säkerligen att hitta rätt sorts yrke oavsett.

De yrken vi istället fokuserar på här riktar sig mer till den senare kategorin; de som kanske inte har det där enorma läshuvudet eller som av olika anledningar tröttnat på skolbänken. Något som är naturligt och speciellt då precis efter gymnasiet; det man ska veta här är att det i Sverige finns utmärkta sätt att läsa upp sina betyg även senare i livet i form av Folkhögskolor och Komvux – man kan alltså som ung vara trött på skolan i dagsläget, men ändå ha en chans att bli det man drömmer om att bli.

Det är aldrig för sent, något som är värt att komma ihåg om man tror att tåget passerat och man själv står kvar på perrongen. Om man här känner att man är i valet och kvalet och att man definitivt inte vill läsa vidare så kan man alltså sikta in sig på de yrken som följer nedan; gemensamt och viktigt är dock att det ändå kommer att krävas lite skola då teoretisk kunskap kommer att blandas med praktisk för att fullfölja utbildningarna.

? Snickare. Det byggs som aldrig förr i Sverige och i synnerhet då i Stockholm som verkligen börjar bli den storstad som man alltid utgett sig för att vara. Snickare kommer alltid att behövas – även utomlands; om nu det skulle vara av intresse.

? Målare. Även här finns den ett stort behov och detta helt beroende på att det finns en stor generation av äldre målare som närmar sig pensionsåldern samtidigt som det inte fylls på tillräckligt underifrån. Här kan man som ung räkna med att bli sysselsatt nästan per omgående efter – och under! – utbildningen.

? Rörmokare: Rörmokare har liksom målare en stor grupp äldre människor som varit verksamma som rörmokare och som närmar sig pensionen. Skillnaden mellan målare och rörmokare är att det ofta är mer spännande jobb att vara rörmokare där verkligen ens tekniska och problemlösningsförmåga ställs på sin spets. Rörmokare brukade förr om åren drabbas av onda knän och värkande rygg – så är det inte längre. En rörmokare har både bättre verktyg och bättre hjälpmedel i dagsläget. Här kan du läsa mer om de tjänster rörmokare erbjuder. 

? Plåtslagare. Ytterligare ett yrke som – liksom rörmokare – är aningen bortglömt men där det fortfarande finns ett stort behov. Dock – se till att du inte är rädd för höjder här! Läs mer om plåtslagare.

? Asfaltering. Att jobba inom asfaltering är verkligen ett framtida drömjobb; tjäle, kyla och nederbörd bryter upp asfalt och kräver att man lägger ny – hela tiden. Här behövs det folk; dock – detta är mer ett säsongsbetonat jobb så se till att kombinera det med något annat under vintern.

Så, där hade vi några tips på yrkesval även för den skoltrötte personen och den mer praktiskt lagde. Kom bara ihåg det vi sa ovan; det är aldrig för sent att komma igen rent akademiskt om andan faller på. Här är Sverige verkligen ett föregångsland.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *