Gör valet av kakel i Stockholm lättare

I denna djungel av kakel- och klinkersorter som finns idag är det svårt att gå vilse. Vilken sort är bäst för just dig, vad håller bäst, vilket utseende är du ute efter? Ja frågorna är många. Därför är det dags att bena ut detta en gång för alla.

Kakel och klinker, vad är skillnaden?

Det första som ska redas ut är att kakel och klinker i grund och botten är samma sak: keramiska plattor. Dock har det blivit så att kakel som oftast förknippas med de glansiga, kvadratiska plattor som sedan länge varit väldigt populära på väggarna i kök och i badrum.

Detta på samma sätt som att klinker oftast handlar om fyrkantiga plattor med lite skrovligare yta, som allt som oftast finnes på golvet i exempelvis hallen. Men de keramiska plattorna är väldigt mycket mer än så. Idag kommer kakel och klinker i alla möjliga olika former och färger. Även kvaliteten har blivit bättre, idag kan rätt slags platta fungera både ute som inne.

Utgå från dina krav

När det är dags för dig att välja kakel och klinkers är det viktigt att veta, både för dig och för din specialist på kakel i Stockholm, vilka krav du ställer på plattorna. Ska plattorna exempelvis användas som golv i en hall, och därmed utsättas för mycket slitage varje dag, är det bäst att använda en våtpressat yta som är matt i finishen. Dessa är starka och den matta ytan kommer inte avslöja repor lika väl som en högglansig. 

Till väggar är det vanligt med torrpressade keramiska plattor. Dessa är mer porösa i strukturen, men eftersom de sitter på väggen och därför klarar sig från hårt slitage, fungerar de väl som just väggbeklädnad. Sådana plattor går också bra att använda på badrumsgolvet, då inte heller det utsätts för överdrivet mycket slitage.

Keramiska plattor är ett smart inredningsval

Att använda sig av kakel och klinker i hemmet är vanligt både på grund av att det ser bra ut, men också för att det är ett tids- och energieffektivt material. Det går snabbt att torka av och hålla rent kakelbeklädda ytor. Finns det keramiska plattor på golvet i ett rum som också har installerad golvvärme kommer värmen i golvet, och i resten av rummet, att hålla i sig längre än i ett rum som har något annat material. Detta beror på att keramik lagrar värme en lång tid, nästan ett helt dygn efter upphettning. I ett land som Sverige, där klimatet är ganska kallt, kan detta vara något som tåls att tänka på.

Innan du går till din specialist på kakel i Stockholm eller annan ort där du bor är det bra att veta var de keramiska plattorna ska användas och även hur mycket slitage de kommer behöva utstå. Utefter det kan du få hjälp med exakt vilka plattor som är bäst lämpade för dina önskemål. Du kan även få hjälp med att installera kaklet, alternativt få hjälp med de redskap som behövs för att göra det själv. Allt går att göra hos samma specialist.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *