Gatupratare i stadsmiljö

När man ska köpa och använda en gatupratare i stadsmiljö så finns det flera saker att tänka på. För det första så behöver man kolla upp vilka lokala regler som gäller för gatupratare. Det är nämligen flera kommuner som enbart tillåter en typ av gatupratare. Det är den typ av gatupratare som har en rund fot i botten. De är nämligen enklare att upptäcka om man är synskadad jämfört med traditionella gatupratare med fyra ben och eftersom man vill göra det enklare för de synskadade så så har de här reglerna införts.

Även om du är säker på att din gatupratare uppfyller alla regler så måste man fortfarande ansöka om tillåtelse. Det kan hända att man får ett nej för att fler gatupratare förstör stadsmiljön (ser visuellt fult ut med gatupratare överallt). Det blir dessutom svårt att ta sig fram för rörelsehindrade om det är för många gatupratare på samma ställe. I större städer finns det oftast markerade områden där man får sätta gatupratare som då måste användas.

Om du får tillåtelse för din gatupratare så får du ett märke som du ska sätta på den. På så sätt kan poliser enkelt kontrollera om du har tillåtelse för din gatupratare (har du inget tillstånd så riskerar du böter). Tillåtelse för gatupratare söker du hos polisen och blanketten heter: Ansökan tillstånd ordningslagen. Tänk på att ett tillstånd kan kosta ett par hundra kronor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *